Van Roosmalen. Dan kom je thuis.

Wat is WLTP en wat betekent het voor mij? 

Fabrieksopgaven en praktijkverbruik: aan het grote verschil komt een einde met de WLTP. De WLTP is een praktijkmeting die de laboratoriummeting van NEDC heeft vervangen. In dit artikel leggen we u uit wat de WLTP inhoudt en wat het betekent voor de aanschaf van een nieuwe Volvo.

Wat houdt de WLTP in?

Het brandstofverbruik dat in de brochures en prijslijsten stond genoemd was vaak erg optimistisch. De NEDC meting, de voormalig wereldwijde standaard, geeft geen realistische resultaten. Daarom wordt de WLTP uitgerold. WLTP staat voor Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure en meet naast laboratoriumtests ook in de parktijk op de openbare weg. Vanaf 2017 dient ieder nieuw model volgens de WLTP gekeurd te worden. Het idee achter de test is om te kijken of de op de rollenbank gemeten waarden in de praktijk haalbaar zijn. Op deze manier moet het gat tussen rollenbank en openbare weg teruggedrongen worden. Dankzij deze nieuwe methode heeft u betrouwbare informatie over CO2-uitstoot en brandstofverbruik, waarop u een afweging kunt maken tussen verschillende modellen. De gehele procedure is gestandaardiseerd en gedefinieerd door Europese wetgeving. 

Een nieuwe Volvo kopen

De overgang naar de WLTP mag geen negatieve invloed hebben op de autobelastingen, waardoor u meer kosten zou gaan betalen. Het is immers zo dat de introductie van de WLTP geen invloed heeft op de prestaties van een Volvo. De WLTP-test kan echter wel een hogere CO2-waarde geven, omdat deze strenger is dan de oude test. De CO2-uitstoot van een auto is gekoppeld aan de hoogte van de BPM. Hoe hoger de CO2-uitstoot, des te hoger het BPM-bedrag. Wanneer een auto voor het eerst in Nederland geregistreerd wordt moet er BPM (Belasting van Personenauto's en Motorfietsen) betaald worden. Vanaf 1 januari 2019 gaan de CO2-waarden uit de WLTP test gebruikt worden voor het bepalen van het BPM bedrag. Alle nieuw verkochte auto’s zullen dan volgens WLTP gemeten zijn. Volvo is hierin koploper en heeft reeds alle modellen gekeurd volgens de WLTP methode. 

De staatssecretaris van FinanciŽn heeft toegezegd de WLTP budgetneutraal in te willen voeren. Om dit te doen zal het BPM tariefstelsel aangepast moeten worden. Voor de aanschaf van een nieuwe Volvo betekent het dat de prijzen niet stijgen door toedoen van de WLTP en dat u beter inzicht heeft in het daadwerkelijke brandstofverbruik van de Volvo. De nieuwe verbruiksopgaven zijn al verwerkt in de prijslijsten. 

Bekijk alle modellen