• Officieel Volvo dealer sinds 1967
  • Een écht familiebedrijf
  • Maatschappelijk betrokken
  • Erkend duurzaam
  • Garantie op ieder product en dienst

Historie. Mobiliteit sinds 1925.

Over ons van roosmalen volvo content 1

Graag nemen we u mee in de historie van Van Roosmalen. Hoe Van Roosmalen in 92 jaar groeide van eenmanszaak tot een Volvo dealer met vestigingen door heel Noord-Brabant en een autoschadeherstelbedrijf. Het begon allemaal in 1925 toen de grootvader van Jan van Roosmalen, ook Jan van Roosmalen genaamd, zich op zijn 22e verjaardag vestigde in Loon op Zand.

Het begin in Loon op zand

Jan van Roosmalen, geboren op 13 februari 1903 te Boxtel vestigde zich in februari 1925 in Loon op Zand op de Hogesteenweg A 439. Dit huisnummer is later veranderd in 65. Hij was destijds woonachtig aan de oostkant van de Hogesteenweg. Op zijn 22ste verjaardag op 13 februari 1925 richtte hij zijn bedrijf op, welke in eerste instantie gericht was op de verkoop en reparatie van fietsen. De naam Jan van Roosmalen werd al snel in begrip in Loon op Zand op het gebied van rijwielen repareren. Het duurde dan ook niet lang voordat er verzoeken kwamen voor het repareren van auto’s, motoren, tractoren en zelfs schoenmachines. Daarnaast bood hij ook een taxi-service aan. Mensen konden dag en nacht terecht bij Jan van Roosmalen voor reparaties, men was daardoor altijd van mobiliteit verzekerd. 

Het vertrouwde adres in Loon op Zand tijdens de oorlog voor allerlei reparaties

Jan van Roosmalen sr. had sinds de oprichting van zijn bedrijf in 1925 een reputatie opgebouwd als handige vakman. Men wist dat hij meer kon repareren dan alleen fietsen, auto's en motoren. Om deze reden kwam men naar hem toe met allerlei verzoeken voor reparaties. Als Jan van Roosmalen sr. het kon maken dan deed hij dat. Er was gedurende de oorlog voedselschaarste. In Loon op Zand was er echter voldoende grond waar voedsel op verbouwd kon worden. Dit voedsel werd dan vaak als ruilmiddel gebruikt voor onderdelen en reparaties. 

Tijdens de oorlog kreeg Jan van Roosmalen last van vocht achter zijn longen. Hierdoor kon hij niet meer zoveel werken als hij graag wilde. Zijn zoon Harry van Roosmalen sprong op zijn 12e al bij in het bedrijf. Overdag ging hij op zijn fiets naar de ambachtsschool in Breda, en 's avonds en in het weekend hielp hij in het bedrijf mee. Zo leerde hij op jonge leeftijd snel het vak kennen.

Van Roosmalen doorgegeven aan de volgende generatie. Volvo werd het merk

Op 1 april 1960 werd het bedrijf Van Roosmalen overgenomen door Harry van Roosmalen van Jan van Roosmalen sr. Diezelfde dag nog ging hij naar zijn schoonvader om de hand te vragen van Corry Bertens, met wie hij op 24 augustus 1961 in het huwelijksbootje stapte. Boven de garage bouwden zij een woning waar zij samen introkken. 40 weken later, op 1 juni 1962, werd Jan van Roosmalen jr. geboren.

In 1964 werd Van Roosmalen officieel Goggomobil dealer. Later kwam het merk Glas hierbij, welke samen met Goggomobil in 1966 overgenomen werd door BMW. Harry van Roosmalen kwam toen voor de keuze te staan om of BMW dealer te worden in Waalwijk, of Volvo dealer in Loon op Zand, Waalwijk en Tilburg Noord. Het Rayon van Van Roosmalen destijds was Loon op Zand, Waalwijk en Tilburg Noord. Om het rayon te kunnen behouden met een kwalitatief goed merk, werd de keuze gemaakt officieel Volvo dealer te worden.

Overname door Volvo van DAF in 1975

In 1975 werd de personenauto-tak van het merk DAF overgenomen door Volvo. Hierdoor werd Van Roosmalen naast officieel Volvo dealer ook officieel DAF dealer in Tilburg en omstreken. Vervolgens werden de dealers Kouwenberg en Van Leest overgenomen en geïntegreerd in de Van Roosmalen vestiging te Loon op Zand.

In de 2e helft van 1980 startte Jan van Roosmalen jr. zijn studie (richting studie) aan de HTS onder studentnummer 802806. In juni 1985 behaalde hij zijn diploma. In dezelfde periode zei van Dorst haar Volvo dealerschap op, en werd Van Tiel overgenomen door Volvo dealer De Beemd. Dit bood Van Roosmalen de kans om als Volvo dealer geheel Tilburg te betrekken in haar rayon.

Van Roosmalen Tilburg is een feit in 1987

In 1987 bouwde Jan van Roosmalen jr. de Volvo dealer vestiging Van Roosmalen te Tilburg. Harry Van Roosmalen verhuisde naar België, en bouwde zijn werkzaamheden te Van Roosmalen Loon op Zand langzaam af. Bert Klijn werd in Loon op Zand aangesteld als directeur. In 1989 werd de vestiging te Loon op Zand overgenomen door Jan van Roosmalen jr.. Hij werd hiermee volledig eigenaar van Volvo dealer Van Roosmalen.

Nadat Jan van Roosmalen jr. volledig eigenaar directeur van Volvo dealer Van Roosmalen werd, maakte het bedrijf een flinke groei mee. Om mee te groeien werd in 1995 de vestiging te Tilburg verbouwd, en in 1999 de vestiging te Loon op Zand. Na de verbouwing in Loon op Zand werd er een feest ter gelegenheid van de heropening van het pand gehouden met niemand minder dan Ruth Jacott als optredend artiest.

Van Roosmalen had ambitie om door te groeien
Om als officieel Volvo dealer door te kunnen groeien werd in 2000 de Volvo dealer vestiging te Den Bosch overgenomen. Vervolgens werd begin 2001 de Volvo dealer vestiging te Schijndel overgenomen en in augustus 2001 het schadebedrijf Vorselaars te Oisterwijk. Hiermee groeide Van Roosmalen binnen 2 jaar van een Volvo dealer met 2 vestigingen naar een Volvo dealer met 4 vestigingen en een eigen schadebedrijf.
De enorme groei welke Van Roosmalen meemaakte door de overnames brachten nieuwe uitdagingen met zich mee. Hierdoor hield Van Roosmalen in de volgende periode een pas op de plaats, en lag de focus op afstemmen van de interne organisatie op de veranderingen. Enkele jaren later, in 2006, was er orde op zaken gesteld en was de organisatie klaar voor een volgende stap als officieel Volvo dealer.

Er was versterking nodig.

In 2006 verhuisde de vestiging te Loon op Zand naar Waalwijk. Hiermee beschikte Volvo dealer Van Roosmalen over een vestiging te Waalwijk, Tilburg, Den Bosch, Schijndel en een schadebedrijf te Oisterwijk. Volvo dealer Van Roosmalen was klaar om door te groeien. De mogelijkheden voor een overname werden bekeken. Jan van Roosmalen ging met verschillende andere Volvo dealers in gesprek. Hoewel er in eerste instantie geen belangstelling was, gaf Volvo dealer De Beemd aan in een later stadium open te staan voor een overname.

Overname door Van Roosmalen van De Beemd

Nadat De Beemd de verbouwing van hun pand te Best had afgerond, vond in januari 2008 de overname van De Beemd door Van Roosmalen plaats. De merknaam De Beemd werd in overleg met de vorige eigenaren en vanwege de naamsbekendheid binnen de regio voorlopig behouden. Kort na de overname van De Beemd door Van Roosmalen brak de crisistijd aan. Mede hierdoor was er een ingrijpende reorganisatie nodig om de organisatie financieel gezond te houden. Van Roosmalen slaagde erin om ondanks de negatieve invloeden van de crisis het hoofd boven water te houden en de integratie van De Beemd succesvol te laten verlopen. Van Roosmalen opereerde vanaf dat moment onder de naam “Van Roosmalen Groep” bestaande uit “Van Roosmalen” en “De Beemd”.

Vernieuwing Van Roosmalen Tilburg

Eind 2014 startte de verbouwing van de vestiging te Tilburg. De gehele showroom en werkplaats werden verbouwd volgens de huisstijl van Volvo, en het VPS (Volvo Personal Service) principe werd geïntegreerd in de verbouwing. Dit principe maakt het mogelijk voor klanten om zicht te houden op het onderhoud terwijl er aan de Volvo gewerkt wordt in de werkplaats. 

Acht jaar na de overname van De Beemd door Van Roosmalen werd de keuze gemaakt om de gehele organisatie om te dopen naar één merknaam; "Van Roosmalen". Om de herpositionering goed te laten verlopen werd er met betrekking van al het personeel één merknaam met bijbehorende kernwaarden geformuleerd. Deze omdoping werd in februari 2016 gerealiseerd, ondersteund door een nieuwe website en huisstijl. 

Opening nieuwbouw Veldhoven

In 2020 zijn de voormalige vestigingen van De Beemd in Eindhoven, Veldhoven en Best (die inmiddels waren omgedoopt tot Van Roosmalen vestigingen) samengevoegd in een nieuwbouw vestiging in Veldhoven. Hiermee zijn de voormalige werkplaatsen en showroom weer samengevoegd en kan Van Roosmalen met de nieuwste technieken beter voorzien in de hedendaagse en toekomstige behoeften.

Logo BovagLogo RDWLogo NAPLogo WLVOLogo erkend duurzaam
Heeft u een vraag? Stel hem gerust via WhatsApp.